Stora raseriet mot jättemisstaget efter Kobe Bryants dödskrasch: ”Extremt respektlöst”

Omkomne basketlegendaren Kobe Bryant sörjs i hela idrottsvärlden.
Nu riktas stor kritik och ilska mot hur dödskraschen rapporterats.
”Jag ber om ursäkt till Kobes familj, vänner och våra tittare”, skriver reportern Matt Gutman hos tv-kanalen ABC på Twitter.

Det var under söndagskvällen som idrottsvärlden stannade helt. Då det rapporterades att en av basketens största Kobe Bryant omkommit i en helikopterkrasch.

Felaktigt om Bryant

Med i helikoptern fanns sju andra passagerare, varav en var dottern Gianna, och samtliga omkom i kraschen. Det har bekräftats av polisen på en offentlig presskonferens.

Kobe Bryant
120812 OS 2012, basket, final, USA – Spanien: Kobe Bryant, USA. © Bildbyrån – 98075 – Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Dödsolyckan blev en enorm nyhet i hela USA och världen och skapade en stor mediahysteri. Samtidigt som det tragiskt nog dök upp en hel del felaktiga uppgifter mitt i rapporteringen om Kobe Bryants död.

”Extremt respektlöst”

TV-kanalen ABC var en av många som tidigt rapporterade att basketlegendarens samtliga fyra barn var ombord i helikoptern som kraschade. Något som visade sig vara helt fel och mottogs av rejäl kritik och ilska på sociala medier.
”I dag rapporterade jag felaktigt att man trodde att fyra av Kobe Bryants barn var ombord på flighten. Det är fel. Jag ber om ursäkt till Kobes familj, vänner och våra tittare”, skriver ABC-reportern Matt Gutman på Twitter.

Smoke rises from the charred remains of a helicopter on the side of a hill in Calabasas, Calif. where former NBA All-Star Kobe Bryant was killed on Sunday, Jan. 26, 2020. (AP Photo/Richard Vogel)

Även brittiska BBC har fått gå ut och be om ursäkt på grund av misstag i sin nyhetsrapportering av händelsen. När TV-kanalen skulle visa bilder på Bryant i sitt nyhetsinslag visade man istället bilder på basketstjärnan LeBron James.
”I kvällens bevakning av Kobe Bryants bortgång på #BBCNewsTen använde vi av misstag bilder på LeBron James i ett avsnitt av rapporteringen. Vi ber om ursäkt för detta mänskliga fel vilket föll under programmets vanliga standard”, skriver BBC-redaktören Paul Royall på Twitter.

Polisen i Los Angeles ritkar också stor kritik mot sajten TMZ, som var först att avslöja kraschen och att Bryant gått bort. Men polisen tycker att TMZ var alldeles för snabba att gå ut med dödsbeskedet.
– Det är extremt respektlöst att din kära… har gått förlorad och du får veta det av TMZ. Det är bara helt olämpligt, säger sheriffen Alex Villanueva på en presskonferens enligt CNN.

LÄS MER: De dog tillsammans med Kobe Bryant i helikopterkraschen – tre barn omkom: ”Vi är förkrossade”