Nu ska succéinitiativet från Värmland spridas i hela Sverige

Nu ska succéinitiativet från Värmland spridas i hela Sverige

2013 startades ”Fritidsbanken” i Deje, Värmland, för att hjälpa svenskar få ett mer aktivt fritidsliv. Som ett bibliotek ska besökarna få låna sportutrustning gratis i två veckor för att testa på att till exempel skidor eller skridskor.

Initiativet har gjort stor succé i lilla Deje som ett perfekt alternativ för de som vill testa olika sporter innan man hittar vad som passar en bäst. Fritidsbanken har sedan spridit sig utanför Värmland och finns i dag i 18 olika orter, enligt SVT Sport.
– Alla i samhället kommer. Det är mormor som kommer med sina barnbarn under sportlovet för att låna skidor och det är våra ensamkommande barn som kommer för att vara med i föreningslivet, säger Sven-Erik Persson, ansvarig på Fritidsbanken i Deje till SVT Sport.

Nu ska verksamheten spridas överallt i hela Sverige när Riksidrottsförbundet inleder ett samarbete för att satsa på en nationell spridning av Fritidsbanken.
– Ja, vi tycker att det är ett gott initiativ. Kostnadsfrågan inom idrotten är ju ett bekymmer och på det här viset kan man få möjlighet att låna utrustning. Framförallt i ett tidigt skede när man inte riktigt vet vad man vill hålla på med, utan vill testa sig fram, säger Peter Mattsson, idrottschef på Riksidrottsförbundet, till SVT Sport.
– Nu stödjer vi Fritidsbanken för att vi ser att det är en modell som också går att sprida till flera håll.

LÄS MER: Här tröstar barnen sina motståndare och visar hela världen att det finns hopp för mänskligheten.

Så här fungerar Fritidsbanken i Deje:

Gilla Sportbibeln om du också är en riktig sportnörd.