10 änglar som IFK Göteborg-fansen aldrig glömmer

IFK Göteborg är Sveriges mesta mästare med 18 SM-guld och vår mest framgångsrika klubb ute i Europa med två imponerande Uefacuptitlar på meritlistan. Genom åren har det varit en hel del ikoniska spelare som dragit på sig den blåvitrandiga tröjan. Sportbibeln lät en IFK Göteborg-supporter välja ut tio kamrater som fansen aldrig kommer att glömma. Av lite olika anledningar…

Håkan Mild
Kungen av beep-test är en sann legendar i de blåvita ränderna. Debuten kom redan 1988 och det blev hela fyra sejourer hos IFK Göteborg som spelare med fem SM-guld och 459 matcher. Efter spelarkarriären ledde ”Årets göteborgare 2007” även klubben till guld som sportchef.

Hans Blomqvist
”Brasse-Hasse” gjorde bejublad comeback i IFK Göteborg 2003 och hade redan då etablerat sig som en av allsvenskans mest oberäkneliga spelare efter succén hos rivalen Västra Frölunda. Kultförklarad även om karriären mest präglats av skadebekymmer. Sambaliraren är numera jurist.

Pontus Wernbloom
”Slaktaren från Surte” satte sitt avtryck direkt under debuthösten i Allsvenskan 2005. 19 år gammal blev Wernbloom lagets mest varnade spelare på bara sju matcher. Året efter blev han arvtagare till Mild och skrev sig för evigt in i alla IFK-fans för sin stenhårda spelstil och charmiga personlighet.


 

Bertil ”Bebben” Johansson
Av många ansedd som IFK Göteborgs viktigaste spelare genom tiderna. ”Bebben” blev stor publikfavorit under 1950- och 60-talen för sina många roller som playmaker, dribblare, framspelare och inte minst skyttekung. En av få som vunnit SM-guld både som spelare och tränare med Blåvitt.

Glenn Hysén
”Bara ben på Glenn Hysén”. Det finns få spelare som är så starkt förknippade med IFK Göteborg som den här legendariske mittbacken. ”Mr. Sex getingar” kommer för alltid bli ihågkommen och älskad för sina tre SM-guld och två Uefacuptitlar samt att han skapade sonen och målkungen Tobias.


 

Martin Crossa
Allt var ju upplagt för succé. Namnet. Meriterna från Uruguay. Martin Crossa hade varit perfekt i rollen som älskad skyttekung på Gamla Ullevi, om det inte hade varit för en sak: han kunde inte göra mål. Han må vara en av Blåvitts allra sämsta värvningar under 2000-talet, men namnet kommer ingen Blåvitt-supporter (tyvärr) att glömma.

Ruben Svensson
En favorit på Kamratgården. Först som ytterback under det framgångsrika 80-talet, sedan som assisterande tränare under 90-talet och 2014 klev ”Röde Ruben” in som materialare i klubben. Ansedd av många supportrar som klubbens bästa högerback i historien.

Ragnar Sigurdsson
Tänk att en isländsk mittback skulle komma att bli så älskad på Gamla Ullevi. Redan under debutsäsongen 2007 blev ”Ragge” svensk mästare och även utsedd till Allsvenskans bästa mittback. 2010 blev den tuffe försvararen utsedd till ”Årets ärkeängel” och många drömmer om en efterlängtad comeback inom några år.

Mamadou Diallo
Vi bjuder på en till klassiker under avdelningen ”namn vi skrattar åt i dag”. Tänk att planen var att Blåvitt skulle ställa upp med en anfallsduo bestående av en spelare vid namn Martin Crossa och en annan med smeknamnet ”Big Mama”…Vi kommer ihåg namnet, minns hans frisyrer men har helt glömt bort hans fyra mål på 16 matcher…


 

Torbjörn Nilsson
IFK Göteborgs meste målgörare genom tiderna och en av de allra ståtligaste änglarna. Torbjörn Nilsson gjorde hela 332 mål när Blåvitt dominerade svensk fotboll och var ett mästarlag i Europa under 80-talet. En av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna men ”Gud” blev aldrig lika majestätisk i landslaget som han var i IFK Göteborg.

https://youtu.be/Ar74JuyFN_4