Jätteattacken mot Svenska fotbollförbundet: ”Pinsamt – det är katastrofalt dåligt!”

Charlotte Ovefelt fick 100 000 kronor i bidrag från Svenska fotbollförbundet.
Nu går hon till stenhård attack mot förbundets hantering av jämställdhetsfrågor.
– Det är pinsamt. De är katastrofalt dåliga, säger hon till Fotbollskanalen.

Svenska fotbollförbundet har senaste tiden fått rejält kritik för sitt jämställdhetsarbete. Nu kommer nästa hårda attack – från jämställdhetsstrategen Charlotte Ovefelt.

Besviken på SvFF

Hon fick motta 100 000 kronor i bidrag från förbundets projekt ”Alla är olika – olika är bra” för att lyfta fram och utbilda om olika normer inom fotboll i klubben Älvsjö AIK. Men när Ovefelt besökte SvFF för att diskutera ämnen som integration och makt – så blev hon väldigt besviken.
– Jag tycker att Alla är olika – olika är bra är en jättebra satsning men jag skulle önska att SvFF tagit tag i detta mycket tidigare. Nu lägger man bara ut såna här saker på föreningar, men vem ska utbilda personerna på förbundet? Varför gör man inte det? Man är så rädd och bara lägger ut på gräsrotsnivå. De har inte kompetensen i SvFF och det är pinsamt. Jag tycket att förbundet är katastrofalt dåliga på detta, säger hon i en intervju med Fotbollskanalen.
– Jag blev nyligen inbjuden till SvFF och det var pinsamt när jag var där. Man städar bara runt sin egen dörr. Jag känner några som jobbar där som säger det är en pina att jobba där. SvFF måste ta ett större grepp kring detta. När jag var där handlade 99 procent om bara integration, men det handlar ju inte bara om det. Jag sa då att det handlar ju om makt. ”Vadå makt”, sa förbundsfolket då.

Svaret från SvFF

Ovefelt är även öppen kritisk till hur SvFF saknar en tydligare plan för hur man fördelar makten inom svensk fotboll. SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand har själv fått bemöta den hårda attacken.
– Vi jobbar med de här frågorna. Vi har en HR-funktion där vi ändå sätter hela vårt program för det hela och sedan är det ju alla och vi har haft ett antal utbildningar själva där vi pratar om mångfald, jämställdhet och hur vi kan jobba mer med de här frågorna framöver, säger han till Fotbollskanalen.

Dela artikeln om du håller med om den här kritiken!

LÄS MER: Allt du behöver veta om fotbolls-VM 2018!

Plötsliga beskedet: Kungafamiljen ställer in VM-resan!

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);