Legendaren Torgny Mogrens ärliga dom inför skid-VM – pekar ut vem som blir den stora VM-drottningen

Förväntningarna är enormt höga på det svenska skidlandslaget.
Nu ger legendaren och experten Torgny Mogren sin dom om skid-VM.
– Jag tror att hon blir VM-drottningen, säger han till Radiosporten.

Det så efterlängtade skid-VM 2023 i slovenska Planica står för dörren. Och Sverige går in i den stora skidfesten med rejält höga förväntningar och förhoppningar på sig.

Mogrens dom

För kommande 1,5 veckan talar det mesta för att det kommer att skrivas blågul idrottshistoria i Slovenien. Det anser skidlegendaren Torgny Mogren, som själv bärgat ett OS-guld, fyra VM-guld, 3 VM-silver och två VM-brons under karriären.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Torgny Mogren, skidor
150225 Torgny Mogren, Sveriges Radio, under skid-VM den 25 februari 2015 i Falun. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN / kod NJ / 74075

Det svenska medaljrekordet ligger på nio stycken från hemma-VM i Falun 2015, då det blev två guld, fyra silver och tre brons. Men det svenska guldrekordet sträcker sig tillbaka till VM 1987 när ikonerna Thomas Wassberg, Gunde Svan och Billan Östlund körde hem tre VM-guld.

LÄS MER: Frida Karlssons dundertabbe inför skid-VM – väckte starka reaktioner hos rivalen: ”Skrek på mig”

VM-drottning

Nu kommer båda de rekorden ryka all världens väg när Mogren ger sin dom för antal medaljer i skid-VM 2023. Vilket innebär hela fem guld och sammanlagt 12 medaljer, vilket blir ett fler än vad skidskyttelandslaget mäktade med i Oberhof nyligen.
– Jag har i min lilla kalkyl fem guld, fyra silver och tre brons. I sprint tror jag att vi tar ett guld i lagsprint och individuella sprinten, säger experten till Radiosporten.
– Sedan någon av Frida eller Ebba kommer att ta skiathlon-guldet. Stafetten kommer de definitivt att vinna på damsidan. Sen tror jag att Ebba eller Frida kommer att ta ett guld på 10 km.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ebba Andersson, Frida Karlsson, skidor
221126 Frida Karlsson and Ebba Andersson celebrate after the women’s 10 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup on November 26, 2022 in Ruka. Photo: Johanna Wallen / BILDBYRÅN / kod JW / JW0043

Torgny Mogren ser även ljust på den svenska herrsidan och tror att Sverige bryter den åtta år långa medaljtorkan.
– På skiathlon har vi nog kanske en möjlighet att ta en bronspeng och det är ”Calle” (Halfvarsson) eller ”Wille” (Poromaa) som har chansen där. Sedan på 15 km så tror jag att William Poromaa kommer att stå på pallen, möjligen ett silver, säger Mogren i sin analys.

LÄS MER: Linn Svahns osannolika träningsdrag inför VM – som får Frida Karlsson att skaka på huvudet: ”Hon är en idiot”

Därefter pekar skidikonen ut vem som blir den stora VM-drottningen i Planica, alltså vilken åkare som tar flest guldmedaljer. Där kampen på förhand står mellan lagkompisarna Jonna Sundling, Frida Karlsson eller Ebba Andersson.
– Jag tror att Ebba Andersson blir VM-drottning. Hon har haft det lite tungt på mästerskap tidigare men nu tror jag att det här är hennes mästerskap, erkänner radioexperten.

Vem tror du blir den stora VM-drottningen? Dela artikeln och säg din åsikt!