Björn Ferrys stenhårda dom om Stina Nilsson – kräver nu en högdramatisk förändring: ”Jag vet inte varför, men…”

Stina Nilsson har det blytungt.
Nu vill Björn Ferry se en drastisk förändring.
– Jag vet egentligen inte varför, men hon räcker inte till, säger SVT-experten.

Förhoppningarna var stora på Stina Nilsson inför årets säsong. Hon var en säsong rikare rent erfarenhetsmässigt, och många hoppades att den här vintern var den där stjärnan skulle explodera som skidskytt. Men så har det inte alls blivit. Snarare tvärtom.

Stora kritiken

Stina Nilsson har tidigare blandat högt och lågt, men den här säsongens inledning har varit katastrof rent resultatmässigt. Hennes bästa placering har varit 33:a, och framför allt är det hennes åktider som förbryllar. När slovenskan Anamarija Lampic nyligen gjorde debut i skidskytte, efter att ha lämnat längdskidor, så gjorde hon det med en fullständigt överlägsen åktid.

Stina Nilsson

Men för Stina Nilsson har det sett tyngre ut. Den här säsongen är det snarare skyttet som fungerat, och åktiden som gjort att hon hamnar långt ner i resultatlistorna. Nu vill experten Björn Ferry se en förändring. Han tycker att Nilsson förtjänar att petas helt från världscupen. I skidskyttelandslaget finns åtta åkare, varav sex får åka i världscupen. De övriga två får åka IBU-cupen, och det tycker Ferry vore rimligt för Nilsson.

– Jag skulle nog se att man byter ut både Johanna Skottheim och Stina Nilsson för att ge Mona Brorsson och Tilda Johansson chansen, säger Ferry.

LÄS MER: Stina Nilssons stora bekännelse efter mardrömshelgen – hon sågar nu sig själv fullständigt: ”Det här är så…”

”Vet inte varför, men…”

Och precis som många andra så menar Ferry att det är Nilssons insatser i spåret som gör att hon förtjänar att petas.

– Skyttemässigt ser det jättebra ut men hon har inte kommit upp i den högsta nivån som hon hade i fjol vid några tillfällen. Hon har inte fått till det åkmässigt i någon tävling och jag vet egentligen inte varför men hon räcker inte till där, säger Ferry.

221203 Stina Nilsson of Sweden competes in women’s biathlon 7,5 km sprint during the IBU World Cup on December 3, 2022 in Biathlon Stadium Kontiolahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

Tilda Johansson, 23, är en av Sveriges största skidskyttetalanger, och har länge knackat på för ett större förtroende. Den här säsongen har hon två pallplatser i IBU-cupen.

– Blir jag uttagen hoppas jag att jag förtjänar platsen. Jag tycker att jag är en komplett skidskytt som är snabb i spåret och säker på vallen. Det är svårt att veta eftersom jag åkt IBU-cup och inte världscup och inte mätt mig med de svenska åkarna. Jag vet att jag hållit en hög nivå i IBU-cupen men vet inte om det räcker, säger hon själv till SVT.

LÄS MER: Därför har Ebba Andersson saknats i skidspåren – berättar sanningen om svåra tiden: ”Smärtsamt”