Mammans avgörande genidrag som förändrade Magnus Samuelssons liv – med hjälp av Arnold Schwarzenegger

Magnus Samuelsson är ett kraftpaket av sällan skådat slag.
Nu avslöjas det hur legendaren blev världens starkast man.
Med hjälp av sin egen mamma och Arnold Schwarzenegger.

Bondesonen Magnus Samuelsson växte upp i östgötska Tidersrum och var först intresserad av jakt, skytte, motorsport och friidrott. Men det skulle sedan förändras helt under tonåren när muskelbyggandet tog över och skulle ta honom till oanade höjder.

Mammans gåva

Redan som sextonåring fick Samuelsson upp ögonen för brorsan Torbjörns hemmagym, som han fått i present av mormor. Då var året 1985 och bara tio år senare skulle han bli Sveriges starkaste man och sedan komma att erövra världen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Magnus Samuelsson
STOCKHOLM 2011-12-05 Magnus Samuelsson medverkar i tv-serien ”Misterioso” Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod 10060

Under uppväxten varvades träningen med allt som behövdes göra i bondgården innan ett avgörande genidrag av hans egen mamma Inger skulle förändra allt. Hon gav sin son en träningsbok av självaste Arnold Schwarzenegger och den blev en stor inspiration för Magnus som började träna sex dagar i veckan.

LÄS MER: Nya bilden på världens starkaste man Magnus Samuelsson – som alla tokhyllar: ”Du är brutal”

Starkast i världen

Men han saknade ett tydligt mål med sin träning och en värdig uppgift för sina muskler. När en ny person kom i hans liv och styrde honom i rätt riktning.
– Vid detta laget hade jag tränat intensivt i tio år vid sidan av hårt arbete på gården. I denna veva träffade jag även min fru Kristin och det var väl hon som gav mig sista knuffen in i en ny sport. Jag hade tävlat en del i olika kraftsporter med bland annat ett EM-guld i armbrytning, men mest på skoj. Under en weekend i Skara anmälde hon mig till Sveriges Starkaste Man som skulle hållas på Skara Sommarland. Jag vann den tävlingen och det skulle visa sig bli min biljett för att få möjligheten att tävla internationellt. Utmaningarna i Skara var marklyft, böja järn, välta bil och dra lastbil, berättar Samuelsson i en intervju med tidningen Hus & Livsstil.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Magnus Samuelsson
52-årig Magnus Samuelsson visar upp musklerna. FOTO: Instagram

Det blev starten på en så framgångsrik karriär inom sporten strongman. Under åren 1995-2008 nådde svensken hela 10 stycken VM-finaler i ”Världens starkaste man”-tävlingarna. Den stora höjdpunkten var så klart 1998 när han gick och vann hela tävlingen och fick titulera sig som planetens allra starkaste man.
– Jag är väldigt tacksam över min karriär som strongman. Den varade i 14 år och jag tävlade nog i genomsnitt var tredje/fjärde vecka. Inom denna sport får de flesta nöja sig med en betydligt kortare karriär och vara glada om de tävlar 3-4 gånger per år. Tävlandet har även varit värdefullt för mig även rent privat. Det har tagit mig nästan överallt. Jag har tävlat eller jobbat i 57 länder, säger han i intervjun.

LÄS MER: 52-åriga bjässen Magnus Samuelsson avslöjar nu – så mycket tränar han i dag: ”Det är en hatkärlek…”

Ett annat oförglömligt minne från karriären var när han gjorde debut i världens starkaste man 1995. Och gick upp mot bjässen Nathan Jones i armbrytning.
– Jag får bryta mot australiensaren Nathan Jones – en jätte, betydligt större än jag som gick under namnet ”The Megaman”. Vi bröt i bäst av tre, första matchen håller jag honom tills han dragit sig ur vinklarna och bryter sedan ned honom. I match två sker egentligen samma sak, fast denna gång går hans arm av. Efter detta visste alla vem jag var. Den nästkommande övningen vinner jag och når finalen på WSM 95. Väl där räckte jag inte hela vägen, men jag förstod nu vad jag ville med mitt liv, säger kraftpaketet till tidningen.

Vad är din ärliga åsikt om Magnus Samuelsson? Dela artikeln och säg vad du tycker!

Så ser han ut idag: