Lämnade efter stora kritiken – nu rasar hon mot hela skidlandslaget(!): ”Det är en sjukdom – kräks på det”

Hon lämnade skidlandslaget.
Nu kommer Anna Dyvik med stor kritik mot träningsmetoderna.
– Vissa personer tycker den klassiska modellen är bra, medan vissa andra – som jag – kräks på den, säger hon.

Anna Dyvik var länge en upphajpad talang inom skidlandslaget, och många gick bara och väntade på hennes stora genombrott. Men hennes förra säsong blev stökig och inte minst omtalad, framför allt då hon nobbades i VM-truppen – vilket hon inte alls var nöjd med.

Stora kritiken

Dyvik menade att hon förtjänade chansen före Charlotte Kalla, som trots en skadefylld säsong, där hon dessutom hade covid-19, tog en av platserna i truppen. Anna Dyvik hade redan innan det planer på att bryta sig ur landslagstruppen, men efter VM så hade hon chansen att ta en plats i ”Bauhauslaget”, vilket är skidlandslagets andralag, men det tackade hon nej till.

Anna Dyvik, skidor
210206 Anna Dyvik of Sweden after a Women’s Sprint quarterfinal during the FIS Cross-Country World Cup on February 6, 2021 in Ulricehamn. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0120

I stället bröt hon sig alltså ur landslaget för en egen satsning på den nya säsongen, och särskilt mot OS, och det tycks inte vara någonting hon ångrar. Nu kommer hon nämligen med med stor kritik mot hur landslaget tränar, och hon jämför det dessutom med ”en sjukdom”, som grundar sig i metoder från många år tillbaka.

– Det kanske beror på att det funnits starka förebilder från förr. Typ Gunde (Svan) och (Thomas) Wassberg som var ute i skogen, släpade däck hårt som tusan, mådde piss och bara körde på ändå. Det finns en sån kultur inom skidåkningen, man blir väldigt kreddad om man är den typen av person. Om en sån person gör ett bra resultat eller tar medalj, den blir lyft till skyarna. Men en person som tar en annan väg, den blir inte lyft på samma sätt. Det finns ett rätt och ett fel, även om det inte passar så många, säger hon till Maratonpodden, enligt Expressen.

”Jag kräks på det”

Anna Dyvik berättar att modellen hon syftar på är att det är många långa pass, där det ”bara är att nöta på”. Hon berättar att hon höll på att gå in i väggen, på grund av det.

– Vissa personer tycker den klassiska modellen är bra, medan vissa andra – som jag – kräks på den, säger hon.

Anna Dyvik, skidor
210211 Anna Dyvik, IFK Mora SK, efter loppet över 15 km klassisk stil vid SM i skidor den 11 februari 2021 i Borås. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / COP 200 / MB0130

Landslagschefen Anders Byström slår dock tillbaka mot kritiken, och menar att det inte finns ett särskilt sätt som åkarna ska bete sig och träna på.

– I ett landslag måste man anpassa sig, då kanske det passar vissa bättre än andra. Det passar nog såna som är vana vid att träna mycket eller på ett visst sätt, så man måste lägga ribban efter de som vill träna mycket. Svårt att skapa en miljö där alla får träna exakt vad de vill. Det går inte. Men Anna har sitt eget upplägg som hon tror på och gillar, så för henne var det skönt att få göra precis som hon vill.

LÄS MER: Stora kärleksdramat i skidskyttelandslaget – bytte partners(!): ”Vet inte om vi kan vara kompisar igen”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!