Tomas Brolins tårar – tvingas avbryta intervjun efter orden om Klas Ingesson: ”Det är jobbigt att prata om”

Han gjorde mål i bronsmatchen 1994 – och firade med Klas Ingesson.
När Tomas Brolin pratar om kramen spricker rösten.
– Det är jobbigt att prata om Klabbe, säger Brolin i Radiosportens ”Matchen”.

Det var sommaren när hela Sverige stod still – och fotbollslandslaget åkte till USA och visade hela världen fel. Det blev visserligen förlust i semifinalen mot Brasilien, men Sverige fick chansen att spela om bronsmedalj – och som man gjorde det.

Firade med Ingesson

Sverige la i högsta växel från start och det dröjde inte länge innan Tomas Brolin, en av hela mästerskapets allra bästa spelare, gav Sverige ledningen med 1-0. Bilderna är klassiska, då Klas Ingesson tog sig förbi på sin högerkant, och fick in bollen till Brolin som distinkt nickade bollen via marken och in i mål.

ARKIV 1994-07-16 Svenska fotbollslandslagets Tomas Brolin med svenska flaggan p ryggen och bronsmedaljen runt halsen n‰r han firar 4-0 segern i bronsmatchen mot Bulgarien vid fotbolls-VM p Rose Bowl i Pasadena, USA, 16:e juni 1994. Foto: Jack Mikrut / TT

Firandet är lika klassiskt det, då Brolin först gjorde sin signaturmålgest, då han hoppade och snurrade i luften, och sedan mötte han Ingesson i en kram i luften. Tomas Brolin pratar om matchen i sin helhet i Radiosportens podcast ”Matchen”, som programleds av experten Richard Henriksson.

Brolins tårar

När Brolin ska prata om just målfirandet med Klas Ingesson, som dog i cancer under hösten 2014, så rinner känslorna över, och Brolin tvingas avbryta intervjun.

– Det är jobbigt det här… ”Klabbe” finns ju inte mer. Har vi nåt vatten? Jag måste dricka lite vatten. Det är jobbigt att prata om Klabbe, säger han i podden.

940716 Fotboll, VM 94, Sverige – Bulgarien: Jubel, Glädje, Klas Ingesson, Tomas Brolin, Sverige © Bildbyrån

Henriksson och Brolin tvingas till en paus, men när mikrofonen slås på igen så pratar Brolin varmt om vännen Ingesson.

– Med Klabbe då… Eftersom vi hade pratat mycket före matchen och att vi liksom får göra 1-0, det är många känslor som kommer ut och det var extra kul för oss absolut. Så var det. Det var viktigt att vi gjorde den där 1-0:an, säger Brolin.

Sverige fortsatte med högsta växeln i och när domaren blåste för halvtid var ställningen hela 4-0, vilket också blev slutresultatet – och Sverige vann brons i fotbolls-VM.

LÄS MER: Stjärnans jättehyllning till Zlatan Ibrahimovic – efter direkta succén i natt: ”Han är en fantastisk mästare”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!