Landslagshjälten Mattias Jonson lämnade fotbollen – det gör han i dag

Mattias Jonson skickade in det klassiska 2-2-målet mot Danmark i EM 2004.
Ett mål man aldrig glömmer i Italien.
Efter karriären lämnade Jonson fotbollen – men har nu gjort comeback.

Det är en klassisk match i svensk landslagshistoria. Efter seger mot Bulgarien i öppningsmatchen, Zlatans klackmål och 1-1 mot Italien möttes Sverige och Danmark i den tredje gruppspelsmatchen.

Otrolig dramatik

Förutsättningarna blev så att både Danmark och Sverige skulle gå vidare om matchen slutade 2-2. Då på Italiens bekostnad.

040622 Fotboll, EM, Danmark – Sverige: Marcus Allbäck och Zlatan Ibrahimovic gratulerar Mattias Jonson, Sverige efter kvitteringen (jubel) © Bildbyrån – 27563 D

Ni vet så klart att matchen slutade 2-2. Och ni minns säkert också att vägen dit var minst sagt dramatisk.

Jon Dahl Tomasson gjorde 1–0 till Danmark i första halvlek, Henrik Larsson kvitterade på straff. När sedan Tomasson gjorde 2–1 i den 66:e minuten, var det rejäl uppförsbacke för Sverige.

Kvitterade i 89:e minuten

Danmark hade sedan flera möjligheter att avgöra matchen, men Andreas Isaksson storspelade matchen igenom.

Kvitteringen dröjde till den 89:e minuten. Christian ”Chippen” Wilhelmsson stod för en fin, offensiv prestation på kanten och fick in bollen i straffområdet där målvakten Thomas Sörensen var aningen tveksam i ingripandet.

Och där dök Mattias Jonson upp. Han sköt in kvitteringen till 2–2, ett klassiskt landslagsmål.
– Henke är först framme hos mig, sedan blir det en klassisk TV-puckshög. Efter en stund hör jag Zlatan säga: ”Han måste få andas, nu flyttar vi på oss”, berättar Jonson för Sportbladet.

040622 Fotboll, EM, Danmark – Sverige: Mattias Jonson, Sverige (jubel) © Bildbyrån – 27563 D

Målet tog Sverige till kvartsfinal mot Holland och tyvärr blev det en av Sveriges tyngsta förluster i modern tid. För det svenska landslaget var så bra och var så nära att nå semifinalen. Och med tanke på kvalitéerna i det svenska laget – och att Grekland gick hela vägen till final – missades en drömchans att faktiskt ta hem en stor titeln.
– Vi levererade tillräckligt mot Holland för att gå vidare. Sedan vinner Grekland hela skiten. För mig och många andra var det chansen att få spela och uppleva en final, säger Jonson till Sportbladet.