Sven-Göran Erikssons stora sorg – efter beskedet om ”Bebbens” bortgång: ”En av IFK:s absolut största”

IFK Göteborg har sorg.
Legendaren Bertil ”Bebben” Johansson är död – och sörjs nu av bland andra Sven-Göran Eriksson.
– Kan du någonting om IFK så vet du att han är en av de absolut största legendarerna i IFK:s historia, säger Svennis.

Många supportrar är eniga om att ingen enskild person betytt lika mycket för IFK Göteborg som Bertil ”Bebben” Johansson gjort. Under sin tid som spelare hann han med hela 461(!) matcher för Blåvitt, där han dessutom smällde in hela 291 mål. Det blev ett SM-guld som spelare, och dessutom ett som tränare.

Stora sorgen

De senaste åren har ”Bebben” i stort sett varit helt blind, men han har fortsatt att gå på Göteborgs hemmamatcher, och han har hyllats som en av de riktigt stora. På onsdagen kom beskedet att han gått bort, 86 år gammal.

”Det är med stor sorg vi har mottagit beskedet att Bertil har gått bort. Våra tankar går i denna svåra tid främst till Solveig och den närmaste familjen”, skriver IFK Göteborg på sin hemsida.

”Vi ska minnas Bebben Johansson i alla våra dar”.

151021 IFK Göteborgs legendar Bertil ”Bebben” Johansson fotograferad i sitt hem den 21 oktober 2015 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Nu sörjs ”Bebben” av hela fotbolls-Sverige, och en av alla som minns Johansson med värme är Sven-Göran Eriksson. Svennis säger till Aftonbladet att de inte kände varandra personligen, men att de träffats flera gånger.

– Men kan du någonting om IFK så vet du att han är en av de absolut största legendarerna i IFK:s historia. Med all rätt, om du tittar på hans statistik, säger tränarlegendaren.

”Har mycket att tacka honom för”

Även Torbjörn Nilsson sörjer.

– Det var en fin man som man ville så gott. Bertil är Blåvitt på något sätt. Det största namnet i Blåvitt och han är Blåvitt personifierad. Vi som fick spela på 70- och 80-talet har väldigt mycket att tacka honom för det han gjorde för att lyfta klubben, säger han.

210426 Sven-Göran Eriksson i discovery+ studio efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Degerfors den 26 april 2021 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Torbjörn Nilsson delar med sig av en historia som han verkligen kännetecknar vilken person och spelare ”Bebben” var.

– Det sägs att det var en match som Blåvitt spelade mot annat allsvenskt lag och det uppstod en situation runt offensivt straffområde. Göteborg ville ha straff men domarna dömde den som utanför så det blev frispark. ”Bebben” ska ha gått fram till lagkamraterna och sagt ”lugn killar, jag sätter den här i mål.” Det var Bertil på något sätt. Han var väldigt annorlunda som spelare och inte så förutsägbar. Jag tror uttrycket ”han spelar som änglar” kommer lite från när han spelade fotboll, säger Nilsson.

LÄS MER: Bertil, 82, är blind men går ändå på varenda hemmamatch för sitt älskade favoritlag

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!