Svenska skidprofilens första ord efter otäcka skräckbilden: ”Det är många som undrar…”

Britta Johansson Norgren drabbades av otäcka köldskador på fötterna.
Nu ger svenska skidprofilen nytt besked efter att ha fått sjukhusvård.
”Ni är många som undrar hur det är med fötterna”, skriver hon på Instagram.

Det var i premiären av Ski Classics i Schweiz förra helgen som kylan slog till rejält mot långloppsåkarna. Det var så kallt som upp mot 30 minusgrader och flera skidåkare drabbades av otäcka köldskador efter långloppet La Diagonela.

Vunnit Vasaloppet

En av de som drabbades allra värst var svenska skidprofilen Britta Johansen Norgren. Svenskan bytte från längdskidor till långlopp 2014 och har sedan dess radat upp framgångar.

Britta Johansson Norgren, skidor
200301 Britta Johansson Norgren efter Vasaloppet den 1 mars 2020 i Mora. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Kod SH / 180189

37-åringen har vunnit Vasaloppet vid två tillfällen och tjejvasan fyra gånger samt plockat hem imponerande 26 guld i olika långlopp genom åren. Men helgens köldslag i Schweiz måste vara en av hennes tuffaste lopp i karriären.

Skräckbilden

På lördagskvällen la Johansson Norgren ut en bild på Instagram som chockade alla. Bilden föreställer hennes fötter med flera stora köldblåsor på tårna och många av hennes följare var oroliga.
”Inte alltid det räcker med att ha varma kläder och tåvärmare i skorna. Kyla är något vi ska ha stor respekt för. Och att vi tål kylan olika bra”, skrev hon på Instagram då.

Britta Johansson Norgren, skidor
Britta Johansson Norgrens fötter. FOTO: Instagram.

Svenskan fick sedan uppsöka sjukhus efter att köldblåsorna svullnat upp ännu mer. På torsdagen ger Johansson Norgren nytt besked om hennes tillstånd och publicerar en ny bild på hennes bandagerade fötter.
”Ni är många som undrar hur det är med fötterna. Tack för allt engagemang och omtanke”, skriver hon på Instagram.

”Riskera hälsa”

Svenska långloppsåkaren hade förhoppningar om att kunna åka igen redan till helgen under loppet i Toblach-Cortina. Men det är inte aktuellt längre och det kommer ta lång tid innan hon kan vara tillbaka i spåret igen.
”Läkningen går framåt och jag kan nu stå och gå inomhus utan större problem. De läkare jag varit i kontakt med och har stor erfarenhet av köldskador säger att det tar 3-6 veckor innan det läkt. Viktigast är att inte utsätta sig för kyla under de första veckorna. Jag hoppas på att kunna hitta en lösning på att kunna träna på ett säkert sätt så fort jag får i fötterna i ett par skor. Men kan inte säga mer i dagsläget när jag räknar med att vara tillbaka på startlinjen. Men det är så snart jag känner att det är möjligt utan att riskera hälsan alltför mycket”, skriver hon på Instagram.

Säsongens stora höjdpunkt Vasaloppet går av stapeln 7 mars. Vi får se om svenska hoppet Britta Johansson Norgren kan stå på startlinjen då.

LÄS MER: Förre tränaren öppnar upp om Stina Nilssons tunga inledning som skidskytt: ”Stina är irriterad och förbannad”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!