Förre tränaren öppnar upp om Stina Nilssons tunga inledning som skidskytt: ”Stina är irriterad och förbannad”

Stina Nilsson har fått en tuff start som skidskytt.
Nu öppnar förre tränaren Ole Morten Iversen upp om svenskans inledning på IBU-cupen.
– Jag tror att Stina är irriterad och förbannad, säger han till Nettavisen.

Under förra veckan gjorde Stina Nilsson efterlängtad debut i IBU-cupen och fick för första gången tävla på internationell nivå. Men det har gått riktigt tungt för 27-åringen.

Nilssons debut

Nilssons allra första lopp slutade med en 99:e plats och fem av tio missade skott. Det har hon sedan följt upp med en 69:e plats och allra senast på onsdagen en 48:e plats.

Stina Nilsson, skidskytte
201221 Tränare Jean-Marc Chabloz och Lima SKG:s Stina Nilsson på inskjutningen inför skidskyttetävlingen ATG-Sprinten, en observationstävling för uttagning till världscupen och IBU Cup, den 21 december 2020 i Östersund. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0056

Utvecklingskurvan går ändå sakta framåt och svenskan klättrar högre upp i resultatlistan men det mest oroväckande har varit de långsamma åktiderna. Därför har den senaste veckan präglats av dystra rubriker och kritik mot debutanten Stina Nilsson.

”Stina irriterad”

Men hennes förre tränare Ole Morten Iversen, svensk landslagstränare i längdskidor under åren 2016-2018, tror inte att det behöver negativt. Han ser istället den tuffa starten som något positivt för Nilsson.
– Jag tror inte att Stina låter sig brytas ned och knäckas av rubriker som dömer ut henne. Tvärtom. Jag tror att det gör henne förbannad och irriterad. Och att det bara gör henne ännu mer motiverad att göra ett bättre jobb, säger han till norska tidningen Nettavisen.

Ole Morten Iversen, skidor
190224 Ole Morten Iversen, coach of Norway, after the men’s team sprint final during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170296

Iversen följer Stina noga i den nya sporten och är rejält intresserad av hennes skifte från längdskidor till skidskytte. Men han erkänner också att det är alldeles för tidigt för att döma henne som skidskytt just nu.
– Hon måste få köra ett antal lopp innan man kan dra några slutsatser om henne. Jag tror att Stina kan bli en mycket bra skidskytt, men då måste hon få testa lite först, säger norrmannen i intervjun.

”Inte enkelt”

Ole Morten Iversen tror också att svenskan är väl medveten om att det inte är någon enkel övergång från längdskidor till skidskytte. Och att det här kommer att få ta tid.
– Stina är tillräckligt realistisk för att förstå att det inte är någon enkel övergång från längdskidåkning till skidskytte, säger han till tidningen.

Stina Nilsson är fortfarande kvar i Arber, Tyskland, för fortsättningen av IBU-cupen, nivån under världscupen. Här näst väntar ny tävling på fredagen när det är dags för sprint igen.

LÄS MER: Frida Karlssons kaxiga utspel – om Sveriges chanser i VM: ”Hade vi fått hade vi haft två lag på pallen”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!