Skidchefens stora ilska mot Sverige – rasar efter nya uppgifterna om avhoppet: ”Gör mig väldigt arg”

Schweiz föreslog ett annat upplägg för världscupen i längdskidor.
Det röstades ner av Sverige, Norge och Finland – som samtliga nu hoppat av årets tävlingar.
– Det här gör mig väldigt arg, säger den schweiziska längdåkningschefen Christian Flury.

De skandinaviska länderna har uttryckt en stor oro över coronavirusets fortsatta, massiva spridning i Europa, och har därmed valt att hoppa av årets resterande tävlingar i världscupen. Norge var först med beskedet, och stornationen har redan nu meddelat att man inte har för avsikt att delta i klassiska Tour de Ski.

Stora ilskan efter nya detaljen

Anledningen till avhoppen beror framför allt på att det behövs resa mellan orterna som arrangerar världscuptävlingarna. Premiären var till exempel i Ruka, medan Davos står som värd helgen därpå och därefter är det dags för Dresden att arrangera. Samtidigt har skidskyttet gjort om sin världscup och har kraftigt minskat på orterna.

Ebba Andersson, skidor
200217 Ebba Andersson of Sweden ahead of a training session on February 17, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_511

Men nu menar Schweiz att de faktiskt lämnade ett förslag redan i somras på att ändra upplägget även för längdskidorna – men Sverige, Norge och Finland ska ha röstat nej.

– Den förkastades bland annat av skandinaverna. Det är därför mycket beklämmande och inte helt rättvist att de hoppar av nu. Det gör mig arg. De kunde ha stöttat oss när vi lade fram förslaget, säger Schweiz längdåkningschef Christian Flury till schweizisk media, enligt Expressen.

Svenska svaret

Flury lägger dock den största skulden på Fis, och svingar vilt mot förbundet.

– Det finns inget ledarskap där. De bör sätta ramarna. På sommaren missade de chansen att förändra kalendern. Det är faktiskt sorgligt vad som händer, säger han.

Frida Karlsson, skidor
201120 Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, intervjuas efter skidloppet över 10 km klassisk stil den 20 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0046

Sveriges längdchef Anders Byström menar att han inte känner till förslaget som Schweiz pratar om.

– Jag kan inte kommentera den kritiken, samtidigt har det hänt mycket sedan i somras. Vi har tagit beslutet utifrån våra aktivas hälsa. Det har inget med Davos att göra. De kommer säkert arrangera ett supersäkert arrangemang. Det har med resor och så vidare att göra, säger han.

LÄS MER: Norska rädslan efter systrarna Öbergs storsuccé: ”Det är verkligen skrämmande”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!