Supportrarnas stora kritik – rasar mot Frölunda efter beslutet om loggan: ”Är så jävla känsligt med allt idag”

Frölunda byter sin logga.
Då rasar supportergruppen ”Goa Gubbar”.
– Det är så jävla känsligt med allting i dag, säger ordföranden Marco Vieira till GT.

Efter mycket om och men, och efter en så kallad konsekvensanalys av klubben, kom under torsdagen beskedet att Frölunda till säsongen 2021/2022 byter logotyp. Sedan 1995 har man haft en indian på bröstet under sina matcher, vilket framför allt de senaste åren mötts av stor kritik.

Rasar mot beslutet

Runt om i världen har klubbar med liknande namn, och logotyper, bytt då det anses vara diskriminerande mot den amerikanska ursprungsbefolkningen. Och under torsdagen meddelade alltså Frölunda, med motivering att det är en ”investering i framtiden”, att man också överger det.

Sebastian Stålberg, Frölunda
200225 Frölundas Sebastian Stålberg och Joel Lundqvist deppar efter ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Leksand 25 februari 2020 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Men alla jublar inte över beslutet. Framför allt inte Marco Vieira, som är ordförande för supporterföreningen Goa Gubbar.

– Det känns nästan som att man ska börja heja på ett nytt lag nästa år. Alla framgångar har varit med indianen. Det är indianen folk kommer ihåg. Åker du ut i Europa och har Frölundatröjan på dig så vet alla vad det är. De säger inte ”kolla indianen” – de säger ”kolla Frölunda”. Många som skriker efter den gamla loggan var inte ens födda den, säger Vieira till GT.

”Så jävla känsligt”

Att logotypen skulle vara kränkande är inte någonting som Marco Vieira instämmer i.

– Nej, det tycker jag inte. Det är så jävla känsligt med allting i dag. Vad man än säger och tycker så ska alla börja gråta. Jag tycker att det finns andra grejer som är viktigare, säger han.

200827 Frölundas Joel Lundqvist under träningsmatchen i ishockey mellan Frölunda och Malmö Redhawks den 27 augusti 2020 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Frölundas ordförande Mats Grauers motiverar dock beslutet, och svarar på kritiken:

– Vi lyssnar naturligtvis – men har också gjort en väldigt noggrann konsekvensanalys som ligger till grund för det här. Med det som underlag är vi tydliga med att det är rätt att byta, sen är jag övertygad om att indianen kommer att leva kvar och det ska den göra. Men inte i vårt namn. 

”Tycker det är trist”

På sociala medier är reaktionerna på beslutet många, med mängder av delade åsikter. En som reagerar är den förre SHL-profilen Robin Figren.

”Jag, personligen, tycker att det är trist att indianen försvinner även om jag förstår beslutet. Jag hoppas att man på något sätt ändå inte viftar bort den delen av historien helt”, skriver han på Twitter.

Vad Frölunda ska heta i framtiden, och vad för typ av logotyp det blir, är ännu oklart.

LÄS MER: Nicklas Lidström tokmäktiga hyllning till svenske superstjärnan Victor Hedman: ”Enligt mig så…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!