Så nära var Jacob Hård att lämna SVT: ”De erbjöd dubbla lönen”

Folkkäre Jacob Hård har synts i SVT i 40 år.
Men nu avslöjar kommentatorn att han var nära att lämna SVT för en konkurrent.
– Det var en gång då jag verkligen på allvar övervägde att lämna. De erbjöd ungefär det dubbla i lön, säger han i podcasten ”TV-Fabriken”.

Längdskidåkning och friidrott i SVT utan Jacob Hård? Det skulle kännas väldigt märkligt, inte sant?

Jacob Hård
200105 Jacob Hård of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Men faktum är att det inte var långt borta att Jacob Hård hade lämnat SVT och public service, som han varit trogen i 40 år.
– Ekonomin var en del, men inte den viktigaste. Jag började tänka: ”Ska jag tillbringa ett helt arbetsliv hos en och samma arbetsgivare?”. Jag kände att det var lockande att byta bara för att byta, att prova något nytt. De erbjöd ungefär det dubbla mot vad jag tjänade, säger Hård i podcasten ”TV-Fabriken”.

”Var inte det viktigaste”

Hård säger sedan att han hade ett bra samtal med sin chef och fick upp sin lön.
– Men det var inte det viktigaste. Det var ändå ingenting som var ens riktigt nära det som den andra kommersiella kanalen erbjöd, men det var ändå ett konkret bevis på att SVT tyckte att det var angeläget att jag skulle stanna. Den viktiga diskussionen var vad jag ville göra framöver, säger Hård.

141122 Kommentator Jacob Hård i SVT:s Vinterstudio den 22 november 2014 i Bruksvallarna. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Som nu har hunnit bli 65 år. Men någon pension är inte aktuell. Inte än.
– Nej, jag är en av dem som inte vill sluta. Jag tycker att det är väldigt kul att jobba och kommer fortsätta göra det. Hur länge vet jag inte. Jag får känna hur det känns, jag tar det ett år i taget, som idrottsmänniskorna säger, säger han.