Avgjorde superrysaren. Sedan hamnade matchhjälten i gärdsgårdsserien.

Avgjorde superrysaren. Sedan hamnade matchhjälten i gärdsgårdsserien.

Skellefteå dominerar svensk hockey just nu. Fyra raka seriesegrar, fem raka finaler och två guld på tre år. Men det fanns en tid då västerbottningarna inte prenumererade på att gå långt i slutspel, men då hade man en finländare vid namn Koskenkorva, Kimmo Koskenkorva.
Att den snabbe forwarden just nu harvar på i de lägre divisionerna i Finland är det få i Skellefteå som har koll på, men folket i Guldstaden kommer aldrig att glömma den 173 centimeter långe forwarden.

Efter flera år kantade av ekonomiska problem och kvalseriefiaskon hade Skellefteå etablerat sig i dåvarande elitserien, och säsongen 2008/09 var man för andra året i rad framme i kvartsfinal – och västerbottningarna var på väg mot en superskräll.
Linköping hade varit i final två år i rad och de flesta räknade med att de enkelt skulle ta sig till semifinal, men Skellefteå tvingade fram en sjunde avgörande match i Linköping.

Inför 7700 personer hade LHC ledningen med 2-1 efter mål av Jan Hlavac och Andreas Jämtin, men Anders Söderberg kvitterade i powerplay efter att LHC-backen Andreas Pihl fått 2+2 minuter för en hög klubba på Jimmie Ericsson. Trots ett massivt spelövertag lyckades LHC inte överlista en storspelande Nicklas ”Pumba” Dahlberg. Totalt vann östgötarna skotten med 54-26, men det var Skellefteå som till slut tog sig vidare, tack vare en speedig finländare.
Kolla här (ursäkta bildkvalitén):

 
Drygt två minuter in i den sjätte (!) perioden fick Kimmo Koskenkorva en passning från Christian Söderström och finländaren satte pucken högt bakom Mika Noronen – och därmed hade Koskenkorva sett till att för evigt ha en plats i alla Skellefteåfans hjärta.
Matchen var den dittills fjärde längsta i svensk hockey, och den fick som sagt en otippad utgång.
– En av de största skrällarna i SM-slutspelets historia, sa Kanal 9:s expertkommentator Niklas Andersson.

Gilla Sportbibeln för fler SHL-artiklar i ditt Facebook-flöde.

 

facebooktwitter
TAGS:
Dela på facebook