Är det här den galnaste slutspelsmatchen i historien?

Är det här den galnaste slutspelsmatchen i historien?

Jan-Axel Alavaara, Magnus Wernblom och Pär Bäckman – Modo hade några hyfsat hetlevrade karaktärer i sitt lag säsongen 1997/98, och det skulle visa sig i semifinalserien mot Djurgården.
I den första matchen vände Modo 1-2 till 4-2, i den andra vann Övikslaget med 2-1 innan Djurgården vann match tre på hemmaplan. Sedan var det dags för den omtalade fjärde matchen – en av tidernas mest klassiska slutspelsmatcher i svensk hockey.

Matchen hade allt – mycket mål, en upphämtning, spänning, förlängning, en domare i fokus och känslor. Väldigt mycket känslor. Kanske lite väl mycket känslor.
Kolla in här:

 
Vad var det egentligen som hände? Jo, Djurgården gick ifrån till 3-0, men Modo kämpade sig tillbaka och gjorde två mål. Mitt i kvitteringsjakten fick Magnus Wernblom ett utbrott efter en Modoutvisning och han fick själv tio minuter. I utvisningsbåset använde han klubban som yxa över plexiglaset – matchstraff. Publiken i Kempehallen blev vansinnig och det kastades in grejer, och man var tvungen att spola om isen.

Även tränaren Pär Bäckman använde klubban som yxa. Missnöjd med ett domslut öppnade han båsdörren och halvvägs ut slog han klubban i isen – och det skulle komma fler Modoutbrott.
I fjärde perioden fick Jan-Axel Alavaara en utvisning och i det efterföljande powerplayet avgjorde Patrik ”Putte” Erickson, som hade varit petad i matchen innan. Då tar Alavaara sats från utvisningsbåset, åker mot domaren Thomas Andersson och kör över honom. Modobacken fick det strängaste straffet i SHL:s historia – åtta månaders avstängning och han missade 22 matcher.
Domaren Thomas Andersson fick efter matchen poliseskort till hotellet från den hetsiga stämningen i ”Kempis”.
Med Wernblom och Alavaara avstängda lyckades Djurgården vinna den femte och avgörande semifinalen.
Säga vad man vill om Modospelarnas och publikens uppträdande, men visst saknar man klassiska Kempehallen?

Gilla Sportbibeln för att få fler hockeyartiklar på Facebook.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
TAGS:
Dela på facebook