VIDEO: Kanadensiska överfall som vi aldrig glömmer.

Kanada är globalt kända för sin tuffa stil på hockeyrinkar. Allt för ofta använder man sig av fula tacklingar och onödiga påhopp bara för att sätta sig i respekt hos motståndarna. Svenskarna har fått känna på det flera gånger under tidigare drabbningar.

I kväll väntar ännu en holmgång mellan Tre Kronor och Kanada i hockey-VM och då minns vi kanadensiska överfall som verkligen satt sig på hjärnhinnan. Fråga bara Peter Forsberg.

Rick Nash på Mikael Backlund
Den kanadensiske kaptenen Rick Nash satte in en riktig propp på en omedveten Mikael Backlund i VM 2011. Tacklingen rörde upp en hel del känslor under och efter matchen där svenskarna var rejält irriterade att det bara blev två minuters utvisning och ingen ytterligare avstängning.

 

Tre kanadensare på Jacob Markström
Alla svenska hockeyfans grämer sig fortfarande för JVM-finalförlusten mot Kanada med 5-1 2008/2009. Allra mest för kanadensarnas fullständiga respektlöshet mot svenske målvakten Jacob Markström som fick utstå hela tre påhopp under en och samma match. Kommer Markström ge  igen i kvällens återträff?

 

Boone Jenner på Jesper Pettersson
I en träningsmatch inför JVM 2012/2013 stod Boone Jenner för en riktigt hemsk tackling mot Juniorkronornas Jesper Pettersson. Jenner kom in sent och sänkte en oförberedd Pettersson så illa att svensken bröt armen och missade hela JVM. För kanadensaren blev det tre matchers avstängning. I kväll ställs Boone Jenner mot svenskar igen.

 

Rob Niedermayer på Peter Forsberg
Ingen glömmer det här ruggigt fula överfallet. I VM-finalen 2004 kom Rob Niedermayer bakifrån och skickade in ”Foppa” i sargen med en brutal tjuvsmäll. Det lämnade även sina spår hos Forsberg.
Det är bland de fulaste smällar jag åkt på någonsin. Men han  klarar sig undan och får lite cred för det där, och de vinner VM-guld tack vare den tacklingen, sa ”Foppa” i årets säsong av Mästarnas Mästare.
– Jag funderade några gånger när jag spelade i Philadelphia på att sula ner honom. Jag ångrar mig lite i dag att jag inte tog han kan jag säga, säger Peter Forsberg i programmet.

 
…men vi svenskar kan också
Alexander Edler tröttnade på kanadensarna i hockey-VM 2013 och satte in en ful knätackling på Kanadas lagkapten Eric Staal. En rejäl storm uppdagades hos kanadensarna och Edler blev avstängd resten av den turneringen.

 
Gilla Sportbibeln för att följa hockey-VM på bästa sätt.