Oslagbara NHL-rekord: Kovalevs byte som aldrig ville ta slut.

Oslagbara NHL-rekord: Kovalevs byte som aldrig ville ta slut.

När man pratar om NHL:s mest oslagbara rekord är det brukligt att ta fram några av Wayne Gretzkys rekordnoteringar. Det lär ju ta ett tag innan någon kommer i fatt ”The Great Ones” totala notering på 2857 poäng, om man säger så.

Men det finns andra, mindre kända rekord som är (nästan) lika svåra att slå. Ett väldigt inofficiellt sådant rekord är Alex Kovalevs rekordbyte i februari 1994.

kovaAlex Kovalev. Foto: Getty Images.

Ryssen Kovalev är en av de mest talangfulla spelarna genom tiderna i NHL. Briljant teknik, underbar blick för spelet och alltid fullständigt oberäknelig. Men han var även svår att coacha, framför allt i början av sin karriär. När Kovalev var inne på sin andra säsong i New York Rangres fick inte ens ”Iron Mike” Keenan – en av de hårdaste coacherna som satt sin fot i NHL – riktig ordning på ryssen.
Skärmavbild 2016-05-12 kl. 14.44.22Mike Keenan.

En av anledningarna till att Kovalev fick NHL-coacherna att riva sitt hår var de långa bytena. Under en match mot Boston Bruins tog Kovalev ett alldeles för långt byte, vilket fick Keenan att reagera på ett annorlunda sätt. Han vägrade låta Kovalev att byta.
Varje gång Kovalev kom nära bänken, skrek Keenan att ryssen skulle fortsätta spela. Och när Kovalev ändå försökte hoppa in i båset, så beordrade Keenan sina spelare på bänken att knuffa tillbaka ryssen på isen.

Här är bytet, med Keenans kommentarer:

 
Keenan minns det alltså som ett tio minuter långt byte, men enligt en video från matchen var det närmare fem. Men nog lärde sig ryssen en läxa? Nja, enligt myten var Kovalev hur nöjd som helst med att få spela så länge och var övertygad om att Keenan hade toppat laget. Och man kan förstå Kovalev, han gjorde ju ett mål under det längsta bytet i NHL-historien…
Dessutom slutade hela säsongen med jubel för New York Rangers, Mike Keenan och Alex Kovalev. 1994 vann Rangers Stanley Cup och Kovalev fick fira. Ordentligt.

 

Dela gärna om du gillade den här artikeln.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
TAGS:
Dela på facebook