Lyssna på de magiska utbrotten. Här är Sveriges skönaste kommentator.

Det finns kommentatorer så finns det kommentatorer.
Håkan Lönngren från Nybro hör till en av de mest profilstarka – trots att han huserar långt ifrån de stora arenorna.
Den numera 67-årige Nybrobon frilansade länge som radiokommentator för Sveriges Radio Kalmar. Då var det ofta hockey och Nybro Vikings som gällde – och flera av Lönngrens referat från presshyllan i Victoriahallen har blivit klassiska.
Klippen om Lönngren har setts nästan 400 000 gånger på Youtube. Det räcker att höra ett utdrag för att förstå varför.

När många andra kommentatorer gör sitt bästa för att alltid referera sakligt, objektivt och oftast behålla lugnet eldar Håkan Lönngren på – rejält.
”Men titta slå ihjäl han”, hörs till exempel en minst sagt laddad Lönngren gapa under ett förmodat slagsmål i en av matcherna med hans Nybro.
Radioprofilen har en egen Facebook-sida med fans och i många av Facebook-kommentarerna överöses Lönngren med positiva ord.

Men Sveriges Radio är inte lika roade. För sanningen om Youtube-klippet är att många av Lönngrens utbrott och magiska kommentarer inte är från sändning. I stället är det en tekniker från SR som smygfilmat med tanken att man på arbetsplatsen skulle spela upp Lönngrens insatser som intern humor. Men klippen spred sig längre än så och nu kan hela Internet ta del av hockeykommentatorns vilda referat.
Och oavsett sändning eller ej – håll med om att Lönngrens referat gör honom till en superprofil väl värd att hyllas.
Här nedan kan du lyssna på några av de mest klassiska referaten.

Vill du få fler sköna klipp i ditt Facebook-flöde, gilla Sportbibeln.