6 oförglömliga gånger som Tre Kronor har knäckt ryssarna

6 oförglömliga gånger som Tre Kronor har knäckt ryssarna

I kväll väntar ännu ett hett möte mot Ryssland för Tre Kronors del i World Cup-premiären. Det har gått över tolv år sedan ett blågult lag slog ryssarna, närmare bestämt 27 april 2004. Men nu är Tre Kronor ute efter gruvlig revansch och ute efter att ge svenska folket ännu en klassisk vinst mot dominanten från öst samt en drömstart på turneringen.

Vi minns sex klassiska matcher då våra svenska hjältar besegrat ryssarna.

VM 1957
Tre Kronor bärgade sitt andra VM-guld i historien genom att hämta upp ett 2-4-underläge mot Sovjet. Eilert ”Garvis” Määttäs 4-4-kvitteringen räckte för att säkra guldet och gå obesegrade genom turneringen.

VM 1970
Hela fem miljoner människor såg när Leif ”Honken” Holmqvist storspelade mot Sovjetunionen 20 mars 1970 och Tre Kronor kunde vinna med 4-2 i VM-gruppspelsmatchen. Men det starka Sovjet fick ändå sista ordet när man besegrade Sverige i sista matchen och vann VM-guld det året.

VM 1977
Sverige fick en strålande start på VM 1977 genom att besegra Sovjet med hela 5-1 i det första gruppspelet. Men i mästaromgången föll man mot både Kanada och Tjeckien och favoritskapet ledde bara till ett VM-silver. Men extra skönt var det att i den sista matchen besegra ryssarna ännu en gång med 3-1.

VM 1987
Efter 25 års torka fick äntligen Tre Kronor fira guld 1987 precis framför näsan på Sovjetunionen. Ett oavgjort resultat räckte för att svenskarna skulle snuva ryssarna på guldet och det var Tomas Sandströms klassiska 2-2-mål som säkrade VM-guldet.

VM 1991
Sverige gick återigen obesegrat genom ett VM och Mats Sundin var den stora VM-hjälten. ”Sudden” vann både skytteligan och poängligan samt gjorde det avgörande målet när Sovjet slogs i den avgörande med 2-1.x

JVM-finalen 2012
För andra gången någonsin hämtade Sverige hem ett JVM-guld. Efter över 20 års väntan var det Mika Zibanejad som gjorde matchens enda mål i sudden death mot Ryssland i finalen.

Gilla Sportbibeln om du också älskar Tre Kronor.

facebooktwitter
TAGS:
Dela på facebook