När Patrik Andersson avgjorde Bundesliga – med säsongens sista spark

Det är inte ofta en svensk avgör en av Europas största ligor.
Patrik Andersson gjorde det i dag för 19 år sedan – med säsongens sista spark.
– Mitt fokus var snabbt till boll och få ren träff, säger den före detta storspelaren till Sportbibeln.

Säsongen 2000/2001 var en makalös säsong för storklubben Bayern München. Inom loppet av fem dagar vann de både Bundesliga och Champions League. Mitt i händelsernas centrum stod en svensk stjärnmittback, nämligen Patrik Andersson. I dag för exakt 19 år sedan spelade han huvudrollen i en av de mest dramatiska säsongsavslutningarna i modern historia.

patrikanderssonomslag

Det stod mellan två lag, Schalke 04 och Bayern München, inför den sista omgången i Bundesliga och förutsättningarna var enkla. Bayern behövde minst en poäng borta mot Hamburg för att säkra titeln. Schalke, som redan hade vunnit sin avslutande match med 5-3, kunde bevittna hur Hamburg tog ledningen mot Bayern München i matchens 90:e minut.

Där och då var det Schalke som hade båda händerna på den åtråvärda pokalen, allt som var kvar av Hamburg-Bayern München var fyra minuters tilläggstid.
När bara sekunder återstod fick Bayern indirekt frispark, inne i Hamburgs straffområde. Hela ligan skulle avgöras med den här sparken, guldet var på väg till Schalke eller München.
Här kan du se makalösa scenerna:

För Sportbibeln berättar Patrik Andersson att han egentligen inte var den givna frisparksskytten. Men ändå tvekade han inte när chansen gavs.
Stefan Effenberg hade redan fått sina försök och Mehmet Scholl var redan utbytt. Med så mycket folk mellan boll och mål, så var mitt fokus snabbt till boll och få en ren träff, säger Andersson till Sportbibeln.
Det klassiska målet blev en väldigt fin avslutning på en lysande karriär i Bayern München. Bara några veckor senare såldes han till Barcelona för 75 miljoner kronor.

Dela gärna för att uppmärksamma årsdagen av det klassiska målet!